Table of Contents
Dat is voor u als ondernemer voor de lange termijn van belang. Vraag: Ik ben als agrarisch bedrijf benaderd door een organisatie die bij ons een bijzonder soort recreatiehutten wil plaatsen. Dat is misschien ook iets voor Buitenschoolse Opvang. Waar moet ik voor vergunningen aan denken als ik in gesprek ga? Antwoord: Het bestemmingsplan van de gemeente bepaalt wat u als onderdeel van het agrarische bedrijf mag bouwen.
U snapt het trucje. Bij het ‘verblijven van mensen’ in recreatiehutten komt ook geurhinder meekijken. Geurhinder-normen van verblijfsrecreatie kunnen de veehouderij van de buren onbedoeld belemmeren. De uitleg verschilt per regio. Geurhinder ter bescherming van de recreant kan niet uw eigen veehouderij belemmeren; het is één ‘inrichting’. Bij uw gesprek is het voor u van belang om naast het bestemmingsplan de gemeentelijke beleidsvisies na te gaan: deze stellen vast of uw gemeente recreatie bij de boer ziet zitten. huis bouwen zelf.
Waar een gemeente iets niet wil, is het onverstandig te blijven duwen en trekken. Het is dan beter u te richten op wat uw gemeente wel wil. Voor bestemmingsplannen is de juridische en eigendomsconstructie niet van belang. Iemand anders kan dus een gebouw plaatsen of huren (huis bouwen zelf). Wat wel van belang is dat de verblijfsrecreatie bij het bedrijf hoort, ruimtelijk gezien.
Als het los staat, kan de nieuwe camping omgekeerd uw eigen veehouderij gaan belemmeren. In het algemeen is dus de plek op uw erf, de verwevenheid met het landbouwbedrijf en de oppervlakte van de recreatiehutten bepalend voor de uitleg van de bestemmingsplanregels. In de hutten is dan eveneens opvang van kinderen mogelijk: een extra factor is dan de verkeershoeveelheid, (verkeers)veiligheid, en soms gezondheid.
Bij een aanvraag voor een bouwvergunning dient u het andere gebruik dan recreatie aan te kaarten: het Bouwbesluit (zoals constructie en brandveiligheid) kan bij een ander gebruik (zoals bso) andere eisen stellen. Gemeenten zijn terecht alert op het tegengaan van permanente bewoning van recreatieruimtes (architecten west vlaanderen). In de opzet kunt u hier rekening mee houden, zoals het weglaten van een keukentje.
Nu zegt mijn cliënt dat dit niet meer nodig is. Klopt dat? Antwoord: Zorgboerderijen zijn met ingang van 1 januari 2002 vrijgesteld van BTW-heffing voor hun zorgprestaties. Dit betekent ook geen verrekening van de BTW van de inkoop. huis bouwen zelf. Voor die tijd moesten zorgboerderijen BTW afdragen over de vergoeding die zij ontvangen voor de opvang van zorgvragers.
De BTW-vrijstelling voor zorgboerderijen is vastgelegd in de Wet op de Omzetbelasting 1968. Vraag: Hoe kom ik aan een tweede agrarische bedrijfswoning? Antwoord: De vraag over een tweede agrarische bedrijfswoning wordt beantwoord via de Wet ruimtelijke ordening en straks Omgevingswet - huis bouwen zelf. Het gemeentelijk beleid in de Omgevingsvisie en de gemeentelijke regels in bestemmingsplan zijn dan bepalend.
Desondanks zijn er landelijke principes in beleid en regels die een opening voor een tweede woning kunnen bieden. In Nederland geldt het algemene beginsel dat er in het buitengebied niet gebouwd wordt en dat de landbouw de belangrijkste uitzondering is omdat zij van de gronden afhankelijk is (architecten west vlaanderen). Bijna alle beleid en regels bouwen op dit principe.
• Bij een opvolging waarin twee opvolgers het bedrijf opvolgen kan een tweede woning worden toegestaan. Soms wordt dit omzeild door het bedrijf te splitsen waardoor er feitelijk een afweging is van een nieuwvestiging. Bij twee opvolgers: a. huis bouwen zelf. bestemmingsplanmatige splitsing op twee locaties: er moeten twee volwaardige bedrijven resteren (juridisch en economisch kan het één bedrijf zijn); b.
Dit laatste komt voor in de glastuinbouw en in de melkveehouderij (vooral Friesland). Bij dit type tweede bedrijfswoning wordt vaak de eis gesteld dat de tweede woning duidelijk op het erf ligt, en soms zelfs naast elkaar als duidelijke uitstraling van het meermansbedrijf en om zelfstandige afsplitsing te verhinderen. • Bij landbouwbedrijven die een tweede tak ontwikkelen waarbij deze tweede tak niet gericht is op de primaire productie (kaasverwerking en zorglandbouw zijn secundaire producties), dan geeft de secundaire tak geen aanleiding tot een woning.
Indien een neventak of tweede tak een dusdanige omvang heeft dat toezicht ter plaatse door een extra woning nodig is, dan wordt de planologische grens overschreden en behoort de neventak zich in de ‘bebouwde kom’ te ontwikkelen, zo is het algemene beleid - huis bouwen zelf. Dit neemt niet weg dat er allerlei situaties en motivaties (sociale, ruimtelijke of economische, speculatieve, woonuitbreidingsgerichte) zijn/ontstaan om hiervan af te wijken.
De noodzaak van toezicht wordt ook in de primaire landbouw zwaar gewogen: het automatisme dat elk agrarisch bedrijf een eerste woning nodig heeft, is in veel provincies al verlaten. • NB Het bieden van verblijfruimte aan zorgvragers, tijdelijke huisvesting aan werknemers of overnachting voor recreatie op het agrarische bedrijf staat hier los van.
Het bieden van huisvesting aan zorgvragers of werknemers kan overigens als woonruimte worden getypeerd voor ruimtelijke ordening, Wet milieubeheer, WOZ/belasting, rioolaansluiiting e. d: de typering door een andere wet als ‘woonruimte’ geeft geen automatisch recht op het gebruik als woning volgens bestemmingsplan of Woningwet (ben bouwen). Vraag: Op ons boerenwandelpad komen ook honden - huis bouwen zelf.
De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet en brengt deze over via de ontlasting in het gras (weiland of maaisel) dat de koe eet (huis bouwen zelf). Het Kenniscentrum Recreatie heeft hiernaar al in 2008 onderzoek laten doen. Neospora komt in Nederland voor op 76 procent van de melkvee bedrijven en 61 procent van vleesveebedrijven .
Deze kans is slechts 4,5 procent. Dat komt neer op 1,4 besmettingen per 100 runderen per jaar. huis bouwen zelf. De eigen hond van het bedrijf blijkt een belangrijke factor op bedrijven met Neospora. De hond van bezoekers of recreanten geeft dus een hele kleine extra kans op besmetting. Er zijn geen wettelijke regels.
Zij kunnen besmetting beperken door de eigen hond en andere honden hun behoefte te laten doen op plekken waar koeien er niet mee in aanraking komen zoals wegbermen, en de honden aan te lijnen op wandelpaden. Vraag: Heb ik voor een maïsdoolhof een vergunning nodig? Antwoord: Er zijn verschillende vormen van doolhoven en labyrinten op agrarische gronden.
Sommige gemeenten zullen dit plaatsen onder de medebestemming ‘extensief recreatief medegebruik’ - huis bouwen zelf. Als de agrarische productie niet meer het hoofddoel is, maar recreatie, kan dit strijdig worden met de agrarische hoofdbestemming. Overigens: een doolhof (hagen; schermen) in een recreatiebestemming zal meestal goed passen, en in een natuurbestemming meestal onmogelijk zijn. • Bouwsels (bruggen, uitkijktorens), verhardingen (ook tijdelijk) en tijdelijke gebouwen zijn onderwerp van het bestemmingsplan.
Dit dient u voor te leggen aan de gemeente. huis bouwen zelf. Handig is wellicht de evenementenvergunning. In deze vergunning zijn tevens afspraken te maken over parkeren, veiligheid, periode, openingstijden, ‘horeca’, afval e. d. zodat daarover geen misverstanden ontstaan. • Is het doolhof een structureel gebruik van een vaste plek (dus jaarlijks), dan is een (mede)bestemming noodzakelijk.
Vraag: De gemeente vraagt of ik een vergunning heb voor mijn huifkar. Waarom? En waar moet ik nog meer aan denken? Antwoord: Als er geen personen worden vervoerd met de huifkar is er geen vergunning nodig. Als de huifkar getrokken wordt door een motorvoertuig (bijvoorbeeld een tractor), dan mogen er geen personen worden vervoerd.
Als de huifkar getrokken wordt door een of meer paarden, mogen daarmee personen worden vervoerd. Sommige gemeenten hebben in hun Plaatselijke Verordening regels gesteld voor het gebruik van huifkarren; soms is daar dan een gemeentelijke vergunning of ontheffing voor nodig en worden ook eisen gesteld aan de bestuurder (vaardigheid) en huifkar (bewijs van deugdelijkheid) - huis bouwen zelf.
De verzekeringsmaatschappij kan extra eisen stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot de veiligheid van het voertuig (constructie, afsluitbare ingang, relingen e. d.). Deze kunnen per maatschappij verschillen. Vraag: Moet de gemeente niet meewerken aan nieuwbouw als ik voor de nevenactiviteit de economische noodzaak aantoon? Antwoord: Op grond van jurisprudentie wordt een bedrijfsmatige activiteit ruimte geboden voor enige uitbreiding van een gebouw om de continuïteit van het bedrijf te behouden.
Maar het is geen ‘recht’. Indien een nevenactiviteit in het bestemmingsplan is gedefinieerd als een ondersteunende en kleinschalige activiteit bij en voor een hoofdfunctie, is geen sprake van een zelfstandige bedrijfsmatige activiteit. Voor deze activiteit is er geen economische noodzaak voor uitbreiding (huis bouwen zelf). De verhouding van ruimtegebruik van de hoofdfunctie en nevenactiviteiten is van tevoren afgewogen.
De wens tot uitbreiding kan slechts binnen deze marge uitgebreid worden. In de bouwregels is dan het maximale geregeld. Het economische aspect is daarbij helemaal niet relevant. Vraag: Mag de gemeente een exploitatieopzet of ondernemersplan vereisen van het gehele agrarische bedrijf bij het starten van een nevenactiviteit? Antwoord: De gemeente moet toetsen of het gebruik van grond en gebouwen overeenkomt met het bestemmingsplan.
Table of Contents
Latest Posts
Mobilhome Hymer
Dakairco Mobilhome
Bpm Auto Verkopen
All Categories
Navigation
Latest Posts
Mobilhome Hymer
Dakairco Mobilhome
Bpm Auto Verkopen